
ΜΟΥΣΑΚΑΣ
ΜΕ ΜΠΕΣΑΜΕΛ ΤΥΡΙΟΥ
Εκτέλεση
Σε μεγάλη πλατιά κατσαρόλα βάζουμε αρκετό ελαιόλαδο να κάψει. Σοτάρουμε πολύ καλά τον κιμά για περίπου 10 λεπτά. Ρίχνουμε τα λαχανικά και τα αφήνουμε να μελώσουν. Σβήνουμε με το κρασί και, αφού εξατμιστεί καλά, προσθέτουμε την τριμμένη ντομάτα, τα μπαχαρικά και τον ζωμό. Αν χρειαστούμε παραπάνω υγρά, συμπληρώνουμε με νερό. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε τον κιμά να μαγειρευτεί καλά. Μόλις είναι έτοιμος, τον σουρώνουμε ώστε να μην έχει υγρά και τον κρατάμε στην άκρη.
Για τις μελιτζάνες:
Λαδώνουμε καλά τις μελιτζάνες και τις περνάμε στη σχάρα ή σε ένα σχαροτήγανο από όλες τις πλευρές. Έπειτα τις βάζουμε στον φούρνο μέχρι να μαλακώσουν αρκετά. Μόλις είναι έτοιμες, τις ψιλοκόβουμε και τις αφήνουμε να σουρώσουν καλά.
Για τις πατάτες:
Κόβουμε σε ένα μαντολίνο σε μακρόστενες φέτες τις πατάτες και τις ποσάρουμε στους 160°C μέχρι να μαλακώσουν αρκετά. Τις στραγγίζουμε καλά και τις απλώνουμε στον πάγκο μία-μία.
Για τη φάρσα του μουσακά:
Προσθέτουμε στον κιμά τις μελιτζάνες, συμπληρώνουμε με αρκετό ψιλοκομμένο μαϊντανό, αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε καλά. Πασπαλίζουμε με τριμμένο μοσχοκάρυδο τις πατάτες. Παίρνουμε λίγη ποσότητα κιμά και τη βάζουμε σε κάθε πατάτα. Τυλίγουμε σε ρολάκια και τα κρατάμε στην άκρη.
Για τη μπεσαμέλ τυριού:
Σε ένα μπεν μαρί βάζουμε όλα τα υλικά. Ανακατεύουμε καλά μέχρι το μείγμα μας να παστεριωθεί στους 80°C, για περίπου 8 λεπτά. Αφήνουμε την μπεσαμέλ τυριού να κρυώσει. Παίρνουμε 4 ρολάκια πατάτας, ρίχνουμε από πάνω μπεσαμέλ και τα βάζουμε στον φούρνο να γίνουν γκρατινέ.